Чи є ГМО у харчових продуктах вироблених на Рівненщині?

Дослідження на генетичні маркери ГМО  рослинного походження проводили в 2016-2018 рр. на платній основі за заявами громадян та підприємств методом полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу у вірусологічній лабораторії ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Із досліджених 56 проб зерна сої у 32 (57,1%) вміст ГМО сої перевищував 0,9%, в тому числі у 24 (42,9%) – вміст ГМО сої перевищував 5,0%. При дослідженні 14 проб напівфабрикатів заморожених у 4 (28,6%) були виявлені ГМ ГМО сої понад 0,9%, з них у 2 (14,3%) – понад 5,0%. У 2 пробах комбікормів із 10 досліджених виявили ГМ ГМО кукурудзи більше 0,9%. Не виявлялись ГМ ГМО у 142 пробах хлібобулочних та борошно-круп’яних виробів, у 66 пробах кондитерських виробів, у 54 пробах молока та молочних продуктів, у 24 пробах овочів та фруктів, у 14 пробах консервів.

Таким чином, результати досліджень свідчать, що в хлібобулочних, борошно-круп’яних, кондитерських виробах, молоці та молочних продуктах, овочах та фруктах, консервах, вироблених в Рівненській області, генетичні маркери ГМО не виявлені.

Відмічено циркуляцію та використання ГМО в рослинній продукції, зокрема зерна сої. ГМ ГМО кукурудзи виявляли також у пробах комбікормів для тварин.

За інформацією Рівненського обласного лабараторного центру 


Читайте також: