Як зробити свічку з олії та картоплі, яка буде довго горіти

Фото ілюстративне

На тлі відключень світла через російські ракетні атаки по Україні багато хто задається питанням, чим освітлювати кімнату, якщо немає ліхтарика. Чудовим варіантом є свічка з картоплі. Однак не всі знають, як зробити довго палаючу свічку.

Такий лайфхак ще сотні років тому придумали наші пращури. Свічка з картоплі і масла - простий варіант, який може замінити ліхтарик і точно сподобається дітям. Головне, не залишайте свічку без нагляду і не дозволяйте малюкам самостійно її робити.

Що потрібно для свічки з картоплі:

  • 1 картоплина,
  • Гніт - тонкий мотузочок з натуральної тканини або бинта, також можна використовувати ватний спонжик,
  • Соняшникова олія (краще брати масло без запаху, бажано, рафіновану),
  • Ємність - невелика тарілка з глини або товстого жароміцного скла.

Як зробити свічку з картоплі / скріншоти з відео

Займемося створенням свічки. Зріжте з картоплі круглі бічні частини, щоб отриманий шматочок впевнено стояв на плоскій поверхні. Усередині картоплі зробіть невеликий отвір. У нього потрібно протягнути або гніт, або шматочок ватного спонжа, їх потрібно заздалегідь просочити соняшниковою олією. Важливо, щоб мотузочок або вата проходили наскрізь. Потім поставте картоплю з протягнутим гнітом на блюдце, налийте в нього масло, щоб воно дійшло практично до краю картоплі. Зачекайте деякий час, щоб свічка просочилася, а потім підпалюйте гніт. Такий "винахід" буде горіти дуже довго.

Свічка без картоплі

У народі така свічка називається каганець. Свічка з соняшникової олії так само довго горить, як і з картоплею. Багато хто не знає, як зробити каганець в домашніх умовах, і думають, що такі "винаходи" вже давно не працюють. Насправді ж такі свічки дійсно легко зробити і вони будуть освітлювати приміщення.

Для цього просто візьміть скляну банку або глиняну мисочку, заповніть ємність соняшниковою олією і помістіть всередину гніт. Зараз можна купити спеціальний плаваючий гніт з металевою шайбою, яка не тоне. Однак якщо такого гніту немає під рукою, просто візьміть бавовняний джгутик. 

Як зробити каганець в домашніх умовах / скріншот

Крім цього, ви можете зробити отвір в металевій кришці і протягнути туди гніт. Так масло буде практично закритим, а гніт точно не впаде. Така свічка практично не дає кіптяви і неприємного запаху. 

Читайте також: Як зробити свічку з мила та підручних засобів

Читайте також: