У Рівному можна буде безкоштовно вакцинуватись від вірусу, який викликає рак шийки матки

фото ілюстративне

Вже восени у Рівненському пологовому будинку можна буде вакцинуватись від вірусу папіломи людини, який викликає рак шийки матки. На сьогодні лікуваня цієї хворобі у світі не існує, лише профілактика. У Рівному планують вакцинувати дівчат віком від 9 до 15 років за кошти громадського бюджету, аби вберегти населення від невиліковної недуги.

Про це на телеканалі ITV media group у програмі PROздоро'я розповіла акушер-гінеколог КНП «Пологовий будинок» РМР Валентина Худоб’як.

Вірус папіломи людини – це вірус, який потрапляє в організм людини при статевому житті жінки і може викликати розвиток раку шийки матки. Хочу наголосити на тому, що наявність вірусу папіломи людини в організмі не означає, що обов’язково буде рак шийки матки. Але доведено однозначно, остаточно, і за це вже отримано Нобелівську премію, що усі жінки у яких є рак шийки матки у них теж виявляється вірус папіломи людини. Тобто доведено, що саме вірус папіломи людини, не завжди один, але обов’язково вірус папіломи людини, викликає прогресування і розвиток раку шийки матки.

Як можна інфікуватись?

Практично всі жінки, які живуть статевим життям, хоча б раз протягом життя інфіковуються вірусом папіломи людини, це не є так страшно. Вірус папіломи людини може виводитись з організму і має виводитись з організму самостійно і цьому допомагає імунна система. Якщо вона гарно працює, якщо немає збоїв в роботі імунної системи, якщо немає ніяких порушень з боку гормонального фону жінки, якщо немає ніяких інших супутніх захворювань, або тих самих інших вірусів, які зазвичай є постійно в організмі (герпеси, цитомегаловірус) то вірус папіломи людини протягом приблизно року, двох може вийти самостійно. Елюмінувати з організму практично без будь-яких додаткових заходів.

Як можна вберегтися від цієї недуги? 

На сьогодні не існує ніяких методів лікувань вірусу папіломи людини в світі, лише профілактика. Саме вакцинація на сьогоднішній день є єдиним методом, який допомагає захистити жінку від розвитку раку шийки матки. Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла дуже амбітну і дуже глобальну стратегію на найближчих сто років: звільнитись від раку шийки матки і це насправді реально можливо. І на найближчі десять років – ця стратегія включає вакцинацію хоча би 50% жіночого населення для того щоби зменшити розвиток раку шийки матки.

В чому полягає вакцинація і коли вона дає ефект?

Вона найбільш ефективна до початку статевого життя, тобто вакцинувати пропонують саме дівчаток у віці 9-15 років, які ще не живуть статевим життям. Саме тоді вакцинація від вірусу папіломи людини є найбільш ефективною. Є країни, які вже доволі довго проводять таку вакцинацію, навіть країни, такі як Данія, Нідерланди вони набагато скоротили розвиток раку шийки матки саме завдяки вакцинації. Австралія, наприклад, вакцинує не лише дівчаток, а й хлопчиків і це так само має на меті зменшити захворюванні. Ті країни, які вже давно проводять вакцинацію, більше восьмидесяти років, розвиток раку шийки матки зменшився від тридцяти до восьмидесяти відсотків і це доволі велика цифра.

Якщо старша жінка захоче вакцинуватсь, чи є якісь протипокази?

Протипоказів не має, навіть наявність вірусу папіломи людини в організмі не є протипоказом від вакцинації. Навпаки, дослідники стверджують, що це є одним із тих стимулів допомагати організму боротися з вірусом паліломи людини. І дорослі жінки теж мають право вакцинуватись від вірусу папіломи людини. Просто зараз робиться акцент на дівчатках, тому що це є такий контингент, який найчастіше піддається впливу вірусу папіломи людини. З початком папіломи людини, найбільш ймовірно, що вони інфікуються вірусом папіломи людини. А від моменту зараження до розвитку раку шийки матки залежно від супутніх умов, знову ж таки, в першу чергу від імунної системи організму проходять від семи до десяти років. Саме тому у нас так багато дівчат, молодих жінок репродуктивного віку з раком шийки матки у віці 27, 30, 35 років.

Яка статистика захворювань у нашій країні? 

І, на жаль, статистика така не дуже втішна саме по Україні. Тому що протягом останніх років виявлення раку шийки матки на таких вже запущених формах дуже часте. Дуже сумно, тому що насправді рак шийки матки дуже гарно профілактується. Саме завдяки регулярним профілактичним оглядам. Це той рак, який видно, якого не треба десь довго шукати якимись надзвичайними обстеженнями. Просто, якщо жінка регулярно приходить до лікаря, регулярно проходять ті обстеження, які потрібні для виявлення патологій шийки матки, то, власне, ми попереджаємо сам рак і ми виявляємо диспластичні захворювання шийки матки, які є передраковими формами і коли ми вчасно його лікуємо, відповідно, і немає раку шийки матки. За статистикою, кожна четверта жінка у якої виявлять рак шийки матки, помирає. Наголошую на тому, що це все таки молоді жінки, молоді мами або жінки, які ще і не мали дітей.

Чи можна вакцинуватись за державні кошти і як проходить вакцинація в Рівному?

На сьогоднішній день, ті жінки, які хочуть вакцинуватись вони купують вакцини в аптеках і вакцинуються самі вакцинують своїх дітей. І тільки таким чином відбувається профілактика раку шийки матки. Але має з вересня місяця стартувати програма за кошти громадського бюджету міська рада буде виділяти кошти для закупівлі вакцини і для вакцинації дівчаток від 9 до 15 років в нас на рівні Пологового будинку Рівненської міської ради, ми будемо проводити цю вакцинацію, тому запрошуємо всіх мам записати своїх дівчаток, це можна зробити в нас в реєстратурі.

Номер телефону в реєстратуру: 0979715171 0930338806

 

Читайте також: